Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Puma patike u svetu košarke

brend, košarka, patike
30. 09. 2024.

Puma patike su jedne od najprepoznatljivijih svetskih brendiranih patika, poznate po inovacijama i kvalitetu u različitim sportovima, posebno u fudbalu i atletici. Iako su njihove patike često pominjane u kontekstu trčanja i uličnog stila, veza između Puma patika i košarke ima bogatu istoriju i značaj. Tokom godina, Puma se više puta vraćala u svet košarke, postajući ključni igrač u ovom sportu.

U ovom blogu ćemo istražiti evoluciju odnosa između Pume i košarke, od njihovih ranih godina u NBA ligi, povlačenja sa terena i njihovog ponovnog uspona kao glavnog brenda u košarkaškoj industriji. Takođe ćemo razmotriti kako su se njihove patike razvijale, kao i saradnje sa vrhunskim sportistima i kulturnim ikonama.
 

Puma patike i NBA u ranim godinama


Puma je još 1970-ih započela svoju avanturu u svetu košarke. Jedan od najpoznatijih igrača iz tog perioda koji je nosio Puma patike bio je legendarni košarkaš Walt "Clyde" Frazier, član slavnih New York Knicksa. Frazier, poznat po svom stilu na terenu i van njega, postao je prvi NBA igrač sa sopstvenim modelom patika – Puma Clyde. Ove patike su odmah postale hit ne samo među košarkašima, već i u uličnoj kulturi, zahvaljujući elegantnom dizajnu, mekoj antilop koži i minimalističkoj estetici.

Puma Clyde su uticale na spoj sporta i mode, te su postale simbol stila i inovacije, što je postavilo temelj za buduće saradnje između košarke i ulične kulture. Iako su druge sportske marke počele da dominiraju košarkaškim svetom, Puma je postavila standarde kada je u pitanju personalizacija patika za sportiste.

Slike preuzete sa: www.wwd.com i www.eckhartzpress.com

Iako je Puma imala dobar početak u košarci sa Clyde modelom, tokom 1980-ih i 1990-ih, brend se povukao sa košarkaških terena. Tokom tih godina, Puma je bila fokusirana na druge sportove, uključujući fudbal, atletiku i tenis. Međutim, iako su bili odsutni iz košarkaškog sveta, Puma patike i Clyde model su i dalje bile popularni u uličnoj modi i hip-hop kulturi. Njihova jednostavnost i elegancija doprinele su tome da ostanu ikona stila i među mlađim generacijama.

Povratak Puma patika na košarkaški teren


Nakon nekoliko decenija pauze, Puma se odlučila da se vrati na košarkaške terene 2018. godine, i to u velikom stilu. Oni su želeli da redefinišu svoj odnos prema košarci i postanu konkurentan igrač u sportu koji je u međuvremenu postao globalni fenomen. Njihov povratak je bio deo šire strategije da se povežu sa mlađom publikom i kulturom koja okružuje košarku, uključujući muziku, umetnost i ulično oblačenje.

Kako bi ostvarili snažan povratak, Puma je sklopila višegodišnje ugovore sa nekoliko mladih NBA zvezda, uključujući Deandre Aytona, Marvina Bagleyja III i Michael Porter Jr. Ova strategija je omogućila da Puma patike ponovo budu relevantne u NBA ligi, privlačeći pažnju i medija i fanova.

Uz to, angažovali su i Jay-Z-ja, ikonu hip-hopa i biznismena, kao kreativnog direktora za košarku. Ova saradnja pokazuje koliko je Puma ozbiljno pristupila svom povratku u košarku. Jay-Z je, kao neko ko razume košarku, uličnu modu i pop kulturu, bio ključna ličnost koja je pomogla Pumi da se poveže sa mladim potrošačima, koji prate ne samo igru, već i stil igrača.

Puma patike kroz inovacije u dizajnu


Povratak Pume na teren bio je obeležen lansiranjem modela Puma Clyde Court. Ove košarkaške patike su bile moderna verzija klasičnih Clyde patika, prilagođene potrebama savremenih košarkaša. Sa unapređenim tehnologijama u đonu, amortizaciji i stabilnosti, Clyde Court su postale prve Puma patike koje je Puma lansirala nakon duže pauze.

Nakon uspeha Clyde Court-a, Puma je nastavila sa lansiranjem novih modela, uključujući Puma RS-Dreamer, dizajnirane u saradnji sa poznatim reperom J. Cole-om. Ove patike su bile simbol spoja košarke i muzike, što je savršeno odgovaralo Puminom pristupu povezivanja sporta i kulture. RS-Dreamer su bile prepoznatljive po futurističkom dizajnu, čvrstoj konstrukciji i performansama koje su zadovoljile potrebe modernih igrača.

Košarkaška kultura i Puma patike u ulozi povezivanja sa mladima


Jedan od ključnih aspekata Puma strategije u košarci je bila njihova sposobnost da se povežu sa mladima koji ne vide košarku samo kao sport, već i kao stil života. Današnji košarkaši nisu samo sportisti – oni su modni influenseri i kulturni ambasadori. Puma je prepoznala ovu promenu u percepciji i razvila proizvode koji zadovoljavaju potrebe ne samo sportista, već i fanova košarke koji žele da se izraze kroz modu.

Kao brend koji se ponovo vratio u košarku, Puma se nije oslanjala samo na zvezde NBA lige, već je sarađivala i sa muzičkim ikonama, umetnicima i modnim dizajnerima. Ova multidimenzionalna strategija omogućila im je da izgrade brend koji nije vezan isključivo za teren, već i za kulturnu scenu koja okružuje igru.

Pumin povratak u košarku bio je strateški promišljen i do sada veoma uspešan. Njihova sposobnost da se povežu sa igračima mlađe generacije, kao i sa pop-kulturom, omogućila im je da postanu relevantni u sportu koji neprestano raste i razvija se. Sa stalnim inovacijama u dizajnu Puma patika i saradnjama sa kulturnim ikonama, Puma je uspela da spoji košarku i stil na način koji privlači i sportiste i fanove.

Brend nastavlja da ulaže u razvoj novih tehnologija i dizajna za svoje Puma košarkaške patike, dok se istovremeno povezuje sa globalnim trendovima u modi i kulturi. Sa sve većim brojem mladih zvezda pod njihovim okriljem, nema sumnje da će brend Puma i dalje igrati važnu ulogu u svetu košarke i dalje graditi svoj uticaj kako na terenu, tako i van njega.

Kompletnu ponudu Puma patika za košarku možete pogledati ovde.